Automobilio gaisro gesinimas

5 min skaitymo

Daugeliui yra tekę girdėti apie gaisrus automobilyje, tačiau kaip elgtis kilus gaisrui automobilyje žino retas vairuotojas. Dažnai vartotojams gesintuvas automobilyje tėra privalomas atributas atliekant privalomą automobilio techninę apžiūrą. Nemaža dalis vairuotojų pasiskolina gesintuvą techninei apžiūrai, tačiau tokio atributo automobilyje nelaiko automobilio eksploatacijos laikotarpiu.

Ne paslaptis, kad automobilis užsiliepsnoti gali ne tik avarijos ar netvarkingos elektros instaliacijos gedimų metu. Kasmet vien greitkeliuose užsiliepsnoja dešimtys automobilių. Kasmet Lietuvos draudimo bendrovės užfiksuoja daugiau nei 40 kasko draudimu apdraustų liepsnojančių automobilių, o ką jau kalbėti apie likusias transporto priemones. Gaisrą automobilyje gali sukelti ir nuleista padanga ar lauko gyvūnai radę prieglobstį po šiltu automobilio variklio gaubtu. Dėl pastarosios priežasties šaltuoju metų laiku prieš užvedant automobilį rekomenduojama su delnu kelis kartus trinktelėti į variklio gaubtą, kad benamės katės ar graužikai pabėgtų variklio skyrių nepadarę žalos. Įprastai tokių nelaimių kiek padaugėja suprastėjus orams ir temperatūrai nusiritus žemiau nulio laipsnių.

Automobilį dažniau pavyksta išgelbėti, jei gaisras įsižiebia šalia esant vairuotojui – dėl stabdžių gedimo, laiku nepastebėjus nuleistos padangos arba bandant automobilį užvesti. Žinoma, daugiausia žalos atvejų užfiksuojama, kai automobilis užsidega stovėdamas. Siekdami apsaugoti savo transporto priemones nuo gaisro vairuotojai turėtų nuolat rūpintis savo automobilio technine būkle atitinkamai prižiūrint jį. Darbus su elektros instaliacija, elektronine ar dujine įranga turėtų atlikti tik patyrę meistrai.

Tačiau ką gi reikia daryti jei automobilyje kilo gaisras?

Statistiškai, kone trečdalis automobilių gaisrų atneša didesnę nei 3 tūkst. Eurų žalą – dažniausiai tokiu atveju tolesnė automobilio eksploatacija yra neįmanoma. Išvydus tokią sumą, gesintuvas nebeatrodo toks brangus ir nereikalingas atributas automobilyje, tačiau ar visi vairuotojai žino kokį gesintuvą reiktų turėti automobilyje?
Valstybinė kelių transporto inspekcija teigia, kad nuo 2014 m. spalio 15 d. lengvuosiuose automobiliuose ir automobiliuose, kuriuose yra ne daugiau kaip 8 sėdimos vietos keleiviams ir 1 sėdima vieta vairuotojui, privalo turėti gesintuvą, turintį ne mažiau kaip 1 kg (l) gesinimo medžiagos (anksčiau buvo reikalavimas turėti 2 kg (l) gesinimo medžiagos). Nors šis įsakymas pradžiugina norinčius sutaupyti, patariama įsigyti 2 litrų talpos miltelinius gesintuvus arba apsirūpinti papildoma apsauga, tokia kaip aerozolinės gesinimo priemonės.

Įsiplieskus gaisrui variklio sektoriuje reiktų kuo greičiau išjungti automobilio variklį ir neištraukus iš spynelės rakto nežymiai praverti gaubtą, atšokus jam nuo kėbulo į tarpelį gesintuvu ar gesinimo priemone papurkšti gesinimo medžiagą. Numalšinus pirmąją liepsną bei užsidėjus apsaugines pirštines reikia surasti rankenėlę gaubto atidengimui ir viena ranka lėtai keliant gaubtą, kita gesinti ugnį. Nerizikuokite nusideginti rankų bandydami atidengti variklio gaubtą plikomis rankomis ar darydami tai staigiai, nes taip ne tik Jūsų automobilis bet ir Jūs galite stipriai nukentėti. Atidengus gaubtą ugnį reikia pradėti gesinti tikslingai, t. y. gesintuvu purkšti ten, kur liepsnoja ugnis. Vos tik pavyksta užgesinti gaisrą, siekdami išvengti trumpo elektros sujungimo reikia atjungti akumuliatorių.
Dažnai panikuojantys vairuotojai pradeda gesintuvu purkšti ant variklio gaubto viršaus arba ugnį pradeda gesinti iš apačios ir tik vėliau supranta, kad tokiose situacijose skubėjimas neretai pakiša koją – vairuotojai neberanda gaubto kabliuko, o galiausiai jį suradę gaubtą atidaro per greitai. Tuomet deguonies gavusi ugnis dar labiau įsiplieskia, gaisro židinys lieka neužgesintas, o gesintuvo milteliai pasibaigia.
Renkantis miltelinį gesintuvą savo automobiliui rekomenduojama atkreipti dėmesį į jo galiojimo/pagaminimo datą ir ar gesintuvas yra sertifikuotas. Taip pat labai svarbu įsitikinti, kad gesintuvas tinkamas gesinti A (kietas medžiagas) B (degius skysčius) ir C (dujas) klasės gaisrus. Todėl prieš įsigydami gesintuvą atidžiai perskaitykite ant gesintuvo etiketės pateiktą informaciją.

Jau užsiminėme, kad miltelinis gesintuvas nėra vienintelė priemonė galinti apsaugoti Jūsų automobilį nuo gaisro. Jau kelerius metus įmonė „Merseta” gamina aerozolines gesinimo priemones, populiarėjančias visame pasaulyje, kurias galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose. Šios aerozolinės gesinimo priemonės efektyvumu kai kuriais atvejais, pavyzdžiui gesinant degiuosius skysčius, prilygsta dvigubai didesnės talpos gesintuvams, jos gerokai pigesnės ir ugnį gesina taip pat aktyviai. Šią priemonę rekomenduojama turėti ne tik automobilyje bet ir namuose, kadangi jos pagalba greitai užgesinsite įvairius ankstyvos stadijos gaisro židinius. Aerozolinė gesinimo priemonė ypač efektyvi, nes absorbuoja deguonį iš ugnies židinio bei atvėsina įkaitusius paviršius. Ja paprasta naudotis, be to apsaugomos vertybės, kurios gesinant milteliniu gesintuvu būtų nepataisomai sugadintos.

NAUDINGA INFORMACIJA

TAIP PAT SKAITYKITE

PRIEŽIŪRA

5 min skaitymo

Renkantis gesinimo būdą svarbu žinoti kokia gesinimo priemonė yra veiksminga atitinkamai gaisro klasei ir ugnies židiniui. Pateikiame lentelę, kuri padės pasirinkti teisingai:

REKOMENDACIJOS

2 min skaitymo

1. Reguliariai valykite židinio vidų, žarsteklius ir kaminą. Pasirūpinkite, kad židinyje nebūtų per daug pelenų, nes tai gali įtakoti daugiau skleidžiamų dūmų į aplinką.

REKOMENDACIJOS

2 min skaitymo

Lengvajame automobilyje gaisras gali kilti įvairiose vietose, o degių medžiagų jame tikrai netrūksta. Todėl laiku neužgesinus ugnies židinio gali supleškėti visas automobilis.

TECHNINĖ PRIEŽIŪRA

2 min skaitymo

Pasibaigus patikros galiojimo laikui: Vizualiai nustatoma, ar nepažeista žarna, žarnos antgalis, korpusas, vožtuvas, ženklinimas.

https://merseta.lt/automobilio-gaisro-gesinimas

Nukopijuota!